bannerdezsoili


oktatodezsoili

Dezső Ilona Anna, oktató anyagainak oldalára érkeztél.


Az általam készített, képszerkesztéshez segítséget nyújtó, egy- egy képem megszerkesztését bemutató, anyagokat fogod itt megtalálni.


Az első képem, az őszről szól. Fogadd szeretettel.
Ahogyan én szerkesztettem az őszi képemet, a PhotoFiltre Studio segítségével.


Mielőtt nekilátok, és kinyitnám a szerkesztőmet, keresek valami jó képet, vagy akár több képet is. A legfontosabb megtervezni a hátteret. Ehhez használhatunk, már elve kész grafikát, de saját készítésű háttér képet is. Remek vektor grafikákat lehet találni, és azokat a texturába felhozva, egyedi, nagyon szép háttérképeket lehet szerkeszteni. Persze, aki ügyesebb, saját rajzokat is felhozhat grafikának. Én ezt a képet választottam ki:


betetkepoktato4


Majd megkeresem a hozzá illő png, vagy jpg képet. Nem lényeges hol és milyen formátumban találom meg a nekem tetsző motívumokat. Ha nem png, akkor kivágom a képből azt, amit szeretnék felhasználni. Saját fényképekből is kivághatom, vagy egy festményből, esetleg talált képekből. Én most, ehhez a képemhez, az alábbi képeket találtam:


alapoktato40


Megnyitom a szerkesztőmet és megnézem, mit hová, és hogyan szeretnék pakolgatni. Esetleg mekkora méretűre tervezem a szerkesztés folyamatában a képem. Megtaláltam a háttérképet, ráillő fiút is, csak ki kell vágni. Fogom a háttér képemet, és leteszem tárcára, majd a szerkesztőben a fiús képet megnyitom. Rákattintok a kép-színkezelés- RGBA (alfa csatorna) menü pontra, majd választom a poligon kést. Szépen, türelmesen körbevágom a kívánt motívumomat az alábbi képek alapján, majd rákattintok a kijelölés inverzre és a szerkesztésnél a vágásra.


kep1


kep2


kep3


kep4


Amikor készen vagyok lementem png formátumban. Megnyitom a háttér képemet, a szerkesztőmben az alsó sávban behozom a már előkészített, kivágott fiút. Felrakom a képemre az előre megtervezett helyre, a méreteit is hozzá igazítom, egyesítem a rétegeket és megnézem a képem méreteit. Kicsinek tűnik, most felveszem 450-re, és élesítéssel korrigálom a nagyítás okozta torzulásokat. Nem nagyobbra, hiszen keretezni is szeretném, és azzal majd még növelni fogom a képem nagyságát.


kep6


kep7


Nagyjából nem is volna ezzel már komolyabb gond, csak ez még mindég snassznak tűnik. Most keresek egy lányt, aki illene a képbe, és akit be tudok majd radírozni valamelyik fa mögé. Természetesen oda kell figyelni a lány ruházatára is, meg a korára is, nagyon nem térhet el a fiú stílusától, mert akkor az összhang megtörne. Megpróbálom felhozni a képemre és megnézni, illik-e hozzá.


kep8


Le van kicsinyítve, ha nem jó irányba néz, megtükrözhetjük.


kep9


Az egerünk középen lévő görgővel nagyítunk a képen, rákattintunk jobb egér gombbal és válasszuk a beállítások menüt. A lány átlátszóságát visszaveszem 50-re.


kep10kep11


Majd rákattintok a radírozásra és a fa vonalában szépen leradírozom a lányt. Vagyis beradírozom a fám mögé.


kep12


Ezt követően újra jobb egérgomb, beállításoknál az átlátszóságot visszaveszem 100-ra és máris ott van a lány a fa mögött, ekkor rákatt jobb egér gombbal és egyesítem a rétegeket ismételten. Elvileg készen van a képem alapja. Jöhet a keretezés.


kep13


Bekeretezem a képemet, a saját képem alapjául szolgáló hátteret fogom ehhez felhasználni, és egy tetszőleges arany szegélyt. Tehát a már elkészült alap képemet lementem.


kep14


Amikor elérkeztem idáig, akkor szépen kijelölöm a képem külső keretének szánt képrészt, téglalapformával, majd a kijelöléseknél inverzre állítva csak azzal a résszel fogok foglalkozni. Keresek egy alkalmas plugint, a szűrők menüben, és megkezelem vele a képem keretének szánt részt. Először a dsb flux , radián noise filter-el kezelem, majd újra visszamegyek a pluginokhoz és választom a redfiel, fractalius hatást, le-okézom. Nem kell megijedni a látványtól, hiszen ki van jelölve a keret egy része, így csak azt fogja megváltoztatni, a képemet belül nem. Ha még szebbé akarom tenni, akkor a szűrőkben, a leképzés menüpontban rákattintok a mozaikra. Kiválasztom a rácsozás megfelelő nagyságát, majd rákattintok az alkalmazására. Ezzel még mindég nem kellően szép a keretem, hát keresek egy hozzá illő effektet, a bordure mania instand butonjai között.


kep15


kep16


kep17


Ezzel gömbölyítettem rajta, de még mindég nem tetszik kellően. Visszamegyek a szűrők művészi menüjébe és a kristályosítással fejezem be a keretem e részét. Már csak folytatni kell a keret készítését egy újabb arany csíkkal, ha ízlésünk engedi akár egy következővel is, és a záróval. Szerintem ez a kép több cifraságot már nem tűr el, ezzel bekereteztem a képemet.


kep18


kep19


kep20


Most ki kellene találni, hogyan szeretném csilizni ezt a képet. Legegyszerűbb módja, ha a fúvókás segédeszközünkben már elhelyezett nozles csillaggal díszítjük rétegenként meg. A módszer ugyan az, láthatósági fül ki, csillag rá több helyen, majd láthatósági fület kivéve, mehetünk a következő rétegre. Ha a csillagokat ráraktuk, még pár pöttyöt is tehetünk a tök fölé, mintha a pernye szállna, majd a javító segédeszközzel teszünk rá, ízlés szerint némi kis fény játékot is. Ezzel az eszközzel rétegenként más és más effektusokkal kezeljük, az elsőre gamma pluszt, a másodikra szín pluszt, a harmadikra gamma mínuszt, a negyedikre szín mínuszt helyezek el, ízlés szerinti helyekre, ahogyan az erdő, a lombok, a gyertya fénye és a nap becsillanása engedi.


kep21


kep22


Elkészült a képem, ellenőriztem, hogy milyen a mozgása. Szerintem szépen mozog, ebből a képből sikerült kihozni az ízlésemnek megfelelő maximumot, lementjük.


kep23


A végeredmény, a fenti képem lett. Remélem segítségére voltam mindenkinek és ezzel a kis leírással is hozzájárultam a további fejlődéshez. Fogadjátok szeretettel.