bannerdezsoili0
egerek

Dezső Ilona Anna - oktató anyag haladóknak:

Erre az oldalra töltöttem fel, a haladó képszerkesztők-
nek szánt leírásaimat. Itt is igyekeztem, az egyszerű magyarázatra, remélem érthető minden, de akinek van kérdése, az a szokásos módon, levélben, tegye fel. Szívesen válaszolok és segítek. A haladó szerkesztők-
nek, úgy érzem, már nincsen szükségük túl sok képes útmutatásokra, csak elvonná a figyelmüket magától, a tanulástól.

Sok sikert kívánok, fogadjátok szeretettel ezt a pár oktató
anyagot tőlem.


Mozgó képek felrakása a PhotoFiltre Studióban.
Először is megkeressük azt a gif képet, amit már magunk szerkesztettünk, az előző oktató anyagunk segítségével, majd azt a gif képet is, amit rá szeretnénk a saját képünkre rakni. ( az oktató anyag alján, rendes kép formátumban megtalálod a használt anyagokat, töltsd le az egered jobb gombjára kattintva- másolás másként)


oktatokep1


oktatokep2


Beviszed a szerkesztőbe, ahol azonnal mutatja hány példányú, hány rétegű a kép, amit szerkeszteni készülsz. Akkor az még egy gif kép lesz. Egyből látható, hogy az általad szerkesztett kép csupán 3 rétegű, míg a felhozni kívánt kép 4. Tehát mindjárt egy példánnyal növelnünk kell a saját példányunkat. Persze az a legideálisabb, amikor tudod előtte mit akarsz, és eleve úgy készíted el a saját képedet, hogy a ráilleszteni szándékozott kép példányszáma megegyező legyen a sajátodéval. Most egyet rámásolunk, úgy, hogy rákattintunk az 1-es rétegre, ami nyitva van előttünk, majd a szerkesztés, menüpontban a másolásra, a beillesztésre és máris van egy saját 4 rétegű képünk.


3kepoktato


4kepoktato


Annyi példányból kell állnia a saját szerkesztésű képednek is, mint annak, amit rá szeretnél helyezni. Majd a szerkesztőn belül a sajátodat tedd le kis méretre és bontsd széjjel a gif képedet. Sajnos, itt nem lehet egyből rárakni, hanem rétegenként megnyitod, és lemented png. formátumba, úgy, hogy kép1-2-3-stb. Mielőtt elkezdenéd egyenként, rétegenként lementeni a képet, megnézed a hátterét, áttetsző maradt-e? A legtöbbször nem. Ilyenkor az a teendőd, hogy kiveszed a láthatósági fület az 1-es rétegből is, bezárod mind, majd kijelölöd egy rákattintással az alapot. A kép menüpontban, rákattintasz a már ismert színkezelés-RGBA(alfa csatorna) menügombra, majd a varázsceruzáddal az alapképedre, és a szerkesztés menüben a kivágásra. Újra megjelenik az áttetsző alap, amit a szerkesztőd apró kék-fehér kockás alapon jelenít meg.


5kepoktato


Ha már áttetsző az alap, akkor beteszed a láthatósági fület az első rétegedbe és lemented, mentés másként png formátumban az első réteget, majd bezárod. Kinyitod a második réteget, lemented, bezárod, és így tovább. Célszerű létrehozni egy mappát, amibe beleteszed a rétegeire szedett png képeidet, azon a néven, amit ezen túl más képekre is felhasználhatsz, és mindég megtalálsz.


6kepoktato


7kepoktato


Amikor ezt megtetted, szépen alól felhozod, a te első képedre, amit kinyitva hagytál rákattintasz, és az egered közepén található kurzoroddal megnagyítod. A nagyítást követően megjelenik a képed jobb oldalán, valamint alól a vonalzó, amit sokan csúszkának neveznek. Azokkal tudod beállítani, pontosan hová szeretnéd rakni a képet. Mielőtt elkezdenéd rétegenként felhozni, előbb zárd be mindegyik rétegedet, csak az első maradjon nyitva, tedd láthatatlanná úgy, hogy katt jobb egér gombbal, láthatósági fület vedd ki. Vagyis legyen zárva minden saját réteged, csak az első maradjon, amire próbáld ki a pontos helymeghatározás érdekében, hová is tedd a képed. Az alapra ráhelyezett képet, ha nem jó helyen van, törölnöd kell. Ezt úgy tudod, hogy bal oldalt a kicsi képre katt, majd jobb billentyű és töröl alól. Mikor meg van a végleges hely, és oda is illeszkedik, akkor a vonalzód pozícióját jegyezd szépen meg. törölted a próba képet, nyitva az első réteged, elkezdheted a képed rétegezését.


8kepoktato


Nagyítsd ki a maximumra, akkor hiba nem történhet benne soha se, és jól is látod az egészet. Csak az elsőt kell beállítani, a többihez már nem nyúlhatsz, mert megmozdulhat az alapod, akkor kidobhatod az egészet, már nem lesz szép. Tehát érdemes alaposan beállítani előtte. Ki van nagyítva, visszaraktad a vonalzókat az előre kimért helyre, jöhet az egybe illesztés.


9kepoktato


Első kép nyitva, ráhúzod az első képet a gif-ből. Majd a képedet zárod, és rákatt a felhozottra, a rétegeknél rákatt az egyesítés előző réteg menüpontra. Eltűnik minden, hiszen zárva a rétegezett képed. Jöhet a második. Ugyan az, láthatóvá teszed, ráhúzod a képet, de ha nem mozdítod, az pontosan ott lesz, ahol a másik rétegben. Zárod a képed a láthatósági füllel, majd rákatt a felhozott képre, hogy kijelölve legyen és egyesíted az előző réteggel fent a rétegek menüpontban.


10kepoktato


Ezt addig csinálod, amíg elfogynak a képeid. Ha nem akarsz 8-16 rétegben szerkeszteni, egyszerű a dolgod. Elkészíted annyi rétegben, ahányban szoktad, majd rétegenként lemented. Hagyod az alap képet. Lentről felhúzod sorjában a sajátodat annyiszor, hogy ugyan annyi réteg legyen, mint a rárakandó képed. Azért jó így, mert nem egyből lesz 2,3 példányod egymást követve, hanem egymás utána sorban rakosgatod fel, és ismétled, így a mozgása folyamatos fog maradni. Ha egy képet másolsz, majd a következőt és ezt szerkesztőn belül teszed, az a mozgást fogja késleltetni, mert a filtrében nem egyenként viszed át a képeidet egy másik animátor programba, hanem ő maga animálja. Tehát ahhoz, hogy szép egyenletes legyen a mozgás, bizony a rétegeket lemented, vagy annyi képben animálod, amennyire szükséged van. Remélem érthetően írtam le. Ha nem, szóljatok.Tehát, mire elfogynak fent is, meg alól is a rétegek, készen van a két kép összeolvasztása. Amikor befejeztük, visszahelyezzük az egerünk görgetője segítségével kicsire a képünket és célszerű ellenőrizni a kívánt hatást az eszközök, animált gif menüpontjának, előnézet al-menüjében. Nem mentjük, visszatérünk a szerkesztőbe a képünkhöz.


12kepoktato


Ekkor rétegenként ismételten beállíthatjuk a képünket.Miután készen vagyunk, a fényt, kontrasztot, élességet is beállítottuk, netán domborítottunk, vagy egyéb tisztításokat is elvégeztünk, akkor az első képet hagyjuk csak nyitva, a többinél a fülecske zárva marad, és válasszuk az animálás gif-be menüpontot, és beállítjuk a mozgást. Figyelem!!!- Itt fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy előtte nem ártana megnézni mennyivel volt az eredetben mentve, mert van amelyik 10-el, de van, amelyik a normál 20-al van mentve. Célszerű, a saját képünket is annyival menteni utána el. Még egy tanács, amit én is kaptam annak idején. Amikor kész mozgó elemeket rakunk fel, akkor ne nagyon csilizzünk. Azért ne, mert nekünk kell alkalmazkodnunk a már meglévőhöz, hiszen azt a legtöbb esetben 10-el mozgatták eredetben meg. Ha túl csilizünk, csúnya lesz. Rétegezésnél figyelem!- Soha se mozdítsuk a több rétegű képen meg a felvitt képet, hanem egyből mentsük az előző réteggel. Ha bármelyiket is elmozdítjuk, akkor az egész képünk ugrálni fog. Ezek csak tanácsok. Én így tanultam, és tapasztalatból mondom, csak a leírásban tűnik bonyolultnak, a valóságban ez csukló mozdulattá fog majd válni. Még egy tanács, ha a széjjelbontandó gif képed, a rétegenkénti lementés után, fehér alapon maradna, akkor csak simán egyenként vidd vissza a szerkesztődbe, kattints rá, majd fent az átlátszó menüre, és máris png. kép lesz belőle. Mented, és ezzel a technikával, a sötét hátterű képeket is rendezni lehet. Amikor olyat tapasztalsz, hogy csak az első rétegben látszik a már animált kép, ne kínlódj vele, az a sok átanimálástól már elkopott, az nem eredeti kép, hanem után gyártott. Amit mi csinálunk belőle, az is hasonlóvá fog válni, mert már utána animált lesz. Remélem tudtam segíteni, jó munkát kívánok, nekem ilyen lett az animált képem.


3gofoktato


A képemhez felhasznált gif kép ( innen másold le):macioktato
Ahogyan én készítem a háttereket a PhotoFiltre Studio segítségével.

Három féle hátteret készítek, jpg-,png- és gif formátumban


Megnyitok egy új lapot a szerkesztőben, majd kiöntöm a színező bödönkémmel a tetszés szerinti színt. De, előre felhozott mintával is dolgozok, azt úgy, hogy a méretezésnél, amikor az új lapot nyitom meg a minta mappára rákattintok, és felhozom az épp nekem tetsző színes papírt, vagy egyéb motívumokat, bármit, ami csak megtetszett, és szerkesztésre ihletett. Mindkét verzió jó, bár én a magam kreálta színeket jobban szeretem. Megnyitom a szűrők menüpontot, és a textúrák mappában a más... alpontnál a mappára kattintva ráhozok valamilyen mintát. Ezt tehetem a textúra mappából, a paterns mappából, de akár egy szerkesztőn kívüli saját mappából is, teljesen mindegy, azt tudni kell viszont, színt ez nem ad, csupán mintázatot. Többször megismételhetem, egymásra rakosgatva a mintázatokat, még a színe is változni fog tőle. Miután ezzel készen vagyok, rákattintok a maszkok mappámra, ezt már kint a szerkesztőben szoktam, a kép feletti menüpontból, onnan egyszerűbben lehet előhívni. Az már egy érdekesebb játék lesz, hiszen lehet színekkel, de az átlátszósággal, a nyújtással is játszadozni. Ugyan úgy lehet ezen keresztül is felhozni külső egyéb mintázatokat is, de itt akár már színesen is kivitelezhető. Ha már elég érdekes a hátterem, és egyedi is, akkor még mindég a fenti beállítás menüpontban, az árnyékolással, világosítással, akár színenként is nagyon szép árnyalatokat tudod kihozni. A szűrők menüpontjait is érdemes kipróbálni mindet, mindenkinek, aki hasonlóan kívánja a hátterét egyedivé varázsolni. Csodálatos háttér mintázatokat lehet a kísérletezgetésekkel készíteni. Szinte alap pluginnak számít az AAA Filtres nevű, ahol a színárnyalatokat szoktam még sokkal változatosabbá tenni. Picit kényesebb a Cybia,Alfa Works nevű pluginnal való színárnyalatok készítése, de amikor csak alapunk van, még minden probléma mentesen végrehajtható azzal is. Pazar a végeredmény, csodálatosan fényes, és mesés árnyalatokat lehet előállítani vele. Ha már meg van a mintázatunk, sőt a végleges színünk is, még sarkíthatjuk, kiemelhetjük, vagy 3 dimenzióssá tehetjük a szűrők menüpont leképzés alpontjában. Már készen is van az alapunk, jöhet rá a keret. Szintén 2 féle módszert használok. Vagy a Kép menüpontban játszok a külső keretezéssel, színben, mintázatban egyaránt, ott is lehet variálni egy csomó féle képen, vagy a AAA Frames pluginnal keretezek, ami egy rendkívül gyors és egyszerű módja az alapképünk beszegésének. Ám szoktam olyat is, hogy mindkettőt használom, próbáld ki, remek végeredményt fogsz kapni általa te is. A keretemet is szoktam rétegenként díszíteni, bár nem minden esetben, az egyszerűbbeket én jobban kedvelem. Még egy kis kontrasztigazítás, és következhet az alapunkra a nevünk ráírását követően, vagy a képek rétegenkénti hozzáadása és maga a szerkesztés, vagy a háttér megmozgatása különböző pluginok, színátmenetek és fényjátékok segítségével. Minden esetben, amikor már bekeretezésre került az alapunk, a további munkálatokat úgy hajtsuk végre, hogy a jobb oldali menüsorból válasszuk ki a képünknek megfelelő alakzatot, és azzal a keret alatti részben jelöljük ki. Ha több rétegű képet készítünk, akkor csak a másolás és beillesztéseket követően jelöljünk, különben eltűnik a rétegekről a keretünk. A kijelölést követően következhetnek a többi munkafolyamatok. Ha áttetsző alapot akarunk készíteni, akkor azt az alábbi felsorolás alapján hajtjuk végre: - Új kép megnyitása fehér lapon, a kép menüpontban kattintsunk a színkezelésnél az RGBA(alfa csatorna) kiválasztására, majd a varázspálcára. Azzal a fehér lapra, majd a szerkesztés menüpontban a kivágásra. És máris készen van az áttetsző alapunk, amire akár alulról a mappák segítségével, akár magából a kommanderünkból direkt módon, máris rakhatjuk is fel a szerkeszteni kívánt képeinket. Ahogyan én csillogtatok, akár vékony csíkokat is a Photo Filtre Studio-ban. Azért nem fogok szemléltető képeket használni, hogy nehogy megkavarjon, mert én azt tapasztaltam, hogy jobban megjegyeztem azt, amit magam a leírások alapján hajtottam végre, mint azt, amit képekben szemléltettek velem. Ha arra van igény, természetesen teszek fel, hiszen ez a lehetőség mindannyiunk gépében benne van. ( Aki még nem tudja esetleg, a billentyűzete felső sorában van a PrtSc SysRg feliratú billentyűje, bal oldalt fent az F12-es billentyűje után. Ha arra rákattintasz, majd megnyitod alól, a start menü, minden program, kellékek, point menüpontot, akkor a szerkesztésben fent a beillesztést választva máris ott van előtted, a lefényképezett oldalad. Azt mented másként, szintén jpg formátumban, megadva a nevét, és készen is van a szemléltető képed.) Készen van a képünk, megszerkesztettük, a kérdés már csak az, épp mit és hogyan díszítsünk, hogy mértékletes is legyen, szép is legyen, elég is legyen. Első dolgunk, hogy a másolást követően több példányban beillesztjük a képet, majd az első példányát láthatóvá tesszük, a többi láthatósági fülét kivesszük. Általános mód a festékszóró használata, amit úgy használunk, hogy a színeket kiválasztva szórunk vele. Akkor is érdemes eljátszani a sugár és a nyomás beállításának módjával, sőt a szivárvány bejelölése is egy kellemes csillogó hatást biztosít. De más módon is tudjuk a szélességet, a szórás nagyságát beállítani, nem csak az ott fellelhető mértékben. Kijelöljük, a már megnyitott első példányunkon, vagy hurokkal, vagy poligonnal azt a részt, amit csillogtatni szeretnénk. Én a hurkot jobban kedvelem erre a célra. De, ha keretet akarunk, akkor a téglalappal, kerek, vagy ovális kijelölő formával is szépen lehet kijelölni. Miután kijelöltük a szórandó részt, a felső menüsor kijelölés menüpontjában rákattintunk a termeszt kijelölésre. Ott kiválasztjuk a szélességet, attól függően, mekkora csíkot kívánunk épp megszórni. A 2-es elegendő egy lány ruhájának szegélyéhez. Arra katt. és a sószóróval beszórjuk egy adott színnel. Kivesszük a láthatósági fület, és megnyitjuk a következő példányt. Az előző kijelölés ugyan ott lesz rajta, megszórjuk egy másik színnel. Ugyan ezt hajtjuk végre a többi példányon is, majd kijelöljük hasonló módon, a más helyen csillogtatni kívánt részeket. Arra ügyeljünk, ha lehet, aprólékos munkával végezzük, ne egyszerre az egészet, bár ebben a szerkesztőben az sem okoz komolyabb gondot, ha az egészet egyszerre jelöljük körbe ki, például egy rózsaszirom esetében, mert csak a termeszt kijelölés szélességének arányában fogjuk tudni beszórni úgyis. A hatása ugyan az lesz, mint a Corel, vagy PSP képszerkesztőknek Add Noise menüpontjában, csak itt lehet a színeket is váltani, ha szivárványossal szórjuk, még hangulatosabbá és csillogóbbá is tenni. Figyeljetek a mértékre itt is, mert semmi se szép, ha agyon van szórva. A szórófejet fel, a nyomást le kell venni és akkor nem lesz túl csili-vili a szegély. A csinizés másik módja, a pecsételő használata, vagy a csillagok, ékszerek, egyéb díszek, akár gif képek rétegenkénti rátéte a képünkre. Ezekről, már készítettem leírást, nem ismétlem meg az ott leírtakat. Felületek kiemelése: Ugyan ezzel a kijelölési formával nagyon, de nagyon sok mindent lehet készíteni a képszerkesztőben, csak fantázia kérdése az egész. Például kiemelni lehet felületeket képen belül úgy, hogy kijelöljük poligonnal, majd a felső sor, szűrők menüjében bemegyünk a leképzés menüpontba és válasszuk, a kontúr 3D-t. Pazar mintázatokat, domborulatokat, de akár belső kereteket, szegélyeket is lehet készíteni ez által. Maszkolás: Nos, ennek a menüpontnak a leírását több helyen is, de a legszemléltetőbb módon, szintén a LadyJ oldalán lehet megtalálni. Még sem használjuk eleget, pedig a legszebb képeket, a szép maszkok segítségével lehet leginkább elkészíteni. Megpróbálom még egyszerűbben, még érthetőbben leírni, hátha, kedvet kaptok, vagy könnyebben megértitek, mit és hogyan kell elvéhezni, és akkor talán meg fogjátok látni, azt a töménytelen sok lehetőséget is, ami ebben a módszerben van. Pazar háttereket, kereteket, és önálló képeket is tudunk a maszkok segítségével elkészíteni. Több módon lehet ezt is alkalmazni, amikor még csak alap példányunk van, és magát a képet, vagy hátterét szerkesszük, és amikor már előttünk a sokszorosított kép, csinizésre várva. Vegyük az alap esetet, amikor még csak alapot, vagy magát az alap képünket szerkesszük meg. Két irányból is el lehet érni a maszkolás menüpontot, a fenti menüsor szűrők menüpontjából, illetve direkt módon az alsó sorban, bal oldalt fent, ahol egy kisemberke van a kiválasztó gombra rajzolva. Én mindég a külsőt használom, kényelmesebb, kéznél van, minek kóborolni a felső menüsorban, ha már van itt a szerkesztőmön belül is. Rákattintasz. Látni fogod, egyszer a bal oldali sort, ami áll a felső mappák kiválasztásának ablakából, egy szemléltető ablakból, ahol látod, az éppen kiválasztott maszkod mintázatát, és lent, az előnézet kockából, ahol mindég ellenőrizni tudod a kívánt eredményt. Ha nem megfelelő, máris választunk másikat. A fenti mappácskára rákattintva, be tudod hozni a maszkok mappádat, de minden más mappát ugyan úgy, mint minden más menüpontban, ahol csak látod a mappácska ablakrészt, ott magad választhatod ki, melyik mappából akarsz dolgozni. Maradjunk az eredeti felállásnál, hogy rendesek vagyunk, és a maszkjainkat berakjuk a maszkok mappába. Akkor megnézzük a jobb oldali sort. Fent ki is van írva, hogy beállítások. A beállítások attól függnek, hogy a középső sávban, a színkezelés alatt, melyik menüpontot választod ki. Ha arra rákattintasz, akkor kiadja a szín, szürkeskála, gauszelmosás, minta, valamint alól, az átlátszóság menüpontokat. Legtöbbet, az elsőt, a színt használjuk, ez a legegyszerűbb mód hátterek elkészítésénél. Megadunk egy tetszőleges színt, a hátterünktől valamivel eltérőbbet, és már készen is van egy plusz mintázat. Ott is el lehet játszadozni az átlátszósággal, érdemes kipróbálni, megéri. A leginkább nehézséget jelentő, és ritkábban használt módja, a lényege a maszkolásnak. Ez is egyszerű, csak valamiért nem értik meg. Választunk egy alapképet, vagy mintázatot, azt akkora méretbe mentjük, amekkorába szeretnénk a képünket elkészíteni. Utána a szerkesztőnkbe, elkészítünk egy ugyan akkora, persze más színárnyalatú hátteret. Mikor úgy érezzük, hogy már csak a háttér képünk hiányzana róla, akkor a maszkolásnál válasszuk a minta menüpontot, azonnal megjelenik benne alól egy másik mappa sorunk, ahonnan kiválaszthatjuk a felhozni kívánt képünket. Rákattintunk, és fent megkeressük azt a mappát, ahová mentettük a kívánt képet. Csak tanácsolni szeretném kezdőknek, hogy annak érdekében, hogy ne kelljen bekeresgélni az összes lehető mappánkat, tegyük a szerkeszteni kívánt képünket mindég az asztalra, így azt a mappákra kattintva könnyen megtaláljuk, és nem kell bonyolult elérési módokat választanunk. Tehát a képre rákattintva máris behoztuk a szerkesztőbe a képet. Most két képünk van, a baloldalon a maszk, a jobb oldalon máris várakozik az a kép, amit a maszkba akarunk betenni. Már csak le-okézzuk, és, ha azonos méreteket használtunk, akkor a képünk épp beleillő lesz,a maszkkal együtt a hátterünkbe. Ha kisebbet akarunk, természetesen lehet, bár nem biztos, hogy mindegyik maszk engedelmeskedni fog nekünk. Az átlátszóság menüpontban, áttetsző maszkokat készíthetünk, vagyis a színünkből png formátumra fogja kivágni a maszk formájába az alapunkat. Azt még természetesen utána tovább kell szerkeszteni, azt általában mintázatok készítésénél használom. Érdemes a másik két menüponttal is kísérletezgetni, én magam azokat kevésbé használom, de kellemes és szép háttereket, kereteket lehet azokkal is készíteni. Vágás: Leírom, mert azt tapasztalom, hogy ez jelenti a legtöbb gondot, pedig önálló képet, csakis úgy tudunk készíteni, ha magunk is ki tudjuk vágni a kívánt elemeket, részeket, illetve helyesen készítjük a png képeket el. Ezt szerkesztés közben is alkalmazom, nagyon sok esetben, amikor valamit még rá akarok helyezni a képemre, de nem találtam önálló képként meg. Behozzuk a szerkesztőbe a kívánt képet, melynek egyik elemét ki szeretnénk vágni. Két lehetőség van. Az egyik, hogy csak a motívumot vágjuk, azzal gond nincsen, hiszen választjuk a poligon, vagy hurok kést, és körbejelölve, a szerkesztés menüpontban kivágjuk, majd új képként beillesztjük. Ám van olyan eset, amikor png képet akarunk belőle készíteni, általában ez nem megy, pedig nagyon egyszerű a dolog. Vegyünk egy egyszerű példát. A képünket megszerkesztettük, és kerek formára akarjuk kivágni. Ezt az alábbi felsorolás szerint kell elvégezni. Mindég így, másképpen, elveszítheti az átlátszóságát, tehát ez rögződjön bennetek. A felső menüsor, kép menüpontjában, rákattintotok a színkezelés, RGBA(Alfa) menüpontra, majd kiválasztjátok a karika segédeszközt baloldalon úgy, hogy katt a felső nyilacskára, az kiadja a kiválasztandó formákat. A karikával a bal felső sarokból lefelé a jobb alsó sarok irányába, a kép szélekig kihúzva, kijelöljük a képünket, a fenti menüsorban a kijelölés menüpontban, rákattintunk az inverz kijelölésre, utána a szerkesztésben a kivágásra. Máris van egy png alapú kerek, vagy bármilyen formájú képünk. Ugyan ezzel a módszerrel lehet bármit körbevágni, akár poligonnal, akár hurokkal. Természetesen, utána, az alakzatoknál, ha szükséges, akkor használjátok még a radírozás különböző technikáit is, de elvileg, ha poligonnal vágtok, az mindég precíz, és nem kell utána igazítani. Próbáljátok kiismerni a saját szerkesztőtöket önállóan is. Az a nagy gond, mindenki rohan más oldalakra leírásokat gyűjtögetni, de az nem elég, hiszen a képszerkesztődet általuk nem valószínű, hogy meg fogod ismerni. Meg kell ismerkedned a saját szerkesztőd által adott lehetőségekkel úgy, hogy megnyitsz mindent, átnézed a mappákat, szépen össze is szeded a bele való anyagokat, majd próbálod használni. Tessék végignézni a fenti menüsört, hiszen magyarul van leírva minden. Keresd meg egy újonnan nyitott lapon, mi mit csinál, mit mivel lehet társítva működtetni. Ha van ötleted, akkor már konkrét dolgokat is tudsz kérdezni, és, ha tudok, mindég válaszolni is fogok a feltett kérdésekre. A Nozles mappában való csillagokat tettem ide is fel, rengeteg szép képet lehet a LadyJ oldaláról is beletölteni direkt módon a mappádba, az ott szépen leírt módon, azokat természetesen nem tettem fel, hiszen adottak. Használd, bal oldalt a szamóca jel a nozles mappád jele. Ezekkel a pecsételőkkel pazar dolgokat lehet elkészíteni, és nagyon sok féle csillagot, és egyéb díszt lehet találni hozzá az interneten is, amit bele lehet másolni, és utána az működik is szépen. Van a baloldali menüsorodban olyan lehetőséged, hogy különleges festő ecset. Ha arra rákattintasz, lent megint kijön neked egy mappád, az úgy nevezett brushes mappád. Ott is találsz érdekes dolgokat, a szín beállításával a holdtól elkezdve, minden egyéb alapformát, mintát, motívumot szerkeszteni tudsz vele. Ez is pecsételőként működik, akár a nozles. Amikor az interneten olyan képeket találsz, amik fekete-fehérek, és ebbe a szerkesztőbe ajánlják, azok ebbe a mappába valók. Ennek a segítségével szoktam holdas, levél mappás, és egyéb mintázatú képeimet elkészíteni. Hogy ki tudjuk választani a valóban oda illó színeket a képeink szerkesztése során, használjátok sűrűn a pipettát, mert azzal lehet egy-egy alapkép szép alap színeit átmenteni. Bátran használjátok a keretezésnél a külső keret megadásánál, a saját, már megszerkesztett képeiteket alap motívumnak, hiszen az illik oda a leginkább, még egy hozzá illő csillogó, vagy egyszerű alapszínt választhattok hozzá. Váltva egymást, a keret szélességének játékával együtt, pazar kereteket lehet készíteni. Persze, még hozzátesszük a szűrők menüben a keret menüpontot, a leképzésnél is lehet ismételten játszadozni, vagy, ha már vannak pluginjaink, az AAA Frames pluginnal meseszép kereteket lehet önállóan készíteni. A keretet is lehet díszíteni, sorközökkel, sarkokkal, ékszerekkel, egyéb motívumokkal, ez már mind a saját fantáziára van bízva.
A harmadik háttér, a gif formátumban készített. Ennél előbb elkészítem a hátteret, általában mást és mást, ám ugyan akkora méretben, és lehetőleg ugyan olyan, esetleg más színű kerettel. De lehet egyforma is, és csak a színváltással játszunk, vagy bármilyen merész dologgal, amit a fantáziánk diktál. Majd, a már rétegeiben megszerkesztett háttére teszem fel az állandó kép motívumot, ami lehet bármi, amit előre rápróbáltunk és méreteiben is megszerkesztettük a háttérhez illőre. Mikor egyesítettük külön, külön rétegenként, és véglegessé vált, mentjük gif képként. Ilyenkor a háttér mozog, vagy csili-vilis, de a rajta lévő fő motívumok állandóak, így adva meg a kép folytonosságát és stabilitását. Figyelem, ha a háttér csilizett, lehetőleg a fő motívumunkat ne díszitgessük, mert széteshet az egész munkánk, és csúnya is lesz. Az aláírást ilyen esetben, én általában a fő motívumra teszem, vagy külön szerkesztem egy áttetsző lapra, amely szintén azonos méretű, majd ráhúzom rétegenként a kész képemre, és ismételten egyesítem az adott rétegekkel. Lehet előre megszerkesztett, állandó aláírást használni, ezt a lehetőséget is nagyon sokan alkalmazzák. Azért jó, mert képtől független, mindég ugyan az, nem fog megváltozni, a szemlélőkben állandósulni fog a szerkesztő beazonosítása könnyű szerrel.Ismerd meg a saját szerkesztődet, hiszen az a te munkapadod, akár a varrónőnek a varrógépe, ismerd meg, akár a tenyeredet. Ha van kérdésed, akkor szívesen készítek több leiratot arról, én hogyan is használom ezt a nagyon egyszerű, kis helyet foglaló és csodálatos, mindent tudó magyar nyelvű képszerkesztő programot.