bannerdezsoili0
vazas2dezsoili

Kedves érdeklődő!

Dezső Ilona Anna, oktató anyagainak második részéhez
érkeztél.

Az első oktató anyagban, letölthetted a szerkesztéshez
szükséges képeket, megszerkesztetted az alapképedet.

Most csilizni fogunk, vagyis gif képet
szerkesztünk, de közben igyekszem neked bemutatni ,
aprólékosan a PhotoFiltre Studio képszerkesztőt is.

Ha kérdésed lenne, az anyaggal, vagy a szerkesztéssel
kapcsolatban, bátran írj, ígérem válaszolni fogok azonnal.
Ahogyan, én készítem az egyszerű GIF képeket a PhotoFiltre Studio képszerkesztőben.Felhozzuk, a már megszerkesztett alap képünket.

kep10


Itt szeretném megjegyezni, hogy volt olyan, aki jelezte, neki ez nem így nézett ki, mert csak a bal felső sarka lett a leképzést követően 3 dimenziós. Nos, ha ilyen történik, akkor akár utólag is lehet rajta segíteni. Nem nagy gond. Jobb oldalt ráklikkelsz a kicsi nyilacskádra, majd azzal kijelölöd a négyzetet. Fogod a képedet és a belső felét, amit még utó szeretnél szerkeszteni, kijelölöd, akkor az alábbi ábra szerint megjelenik a szaggatott vonal a belső kerületén a képednek.


kep2


Újra bemész a szűrök menüpont, leképzés 3 dimenziós alpontjába, és akkor megjelenik neked a szerkesztő ablakod. Láthatod rajta, hogy van neked 4 választható lehetőséged, egy adott folyamatot és munka fázist egymásra tudsz rakni mindég mindegyik menüben, akár több tucatszor is, mindaddig, míg megkapod az általad kívánt hatást. Tehát, ha nem adta meg az alsó sarok lekerekítését, akkor ráklikk a jobb alsó sarokra ismét, és máris készen lesz a minden oldalról 3 dimenziós sarokkal látható alapképed. Még egyszer elmondom, ez gép, alap operációs rendszer, és program függvénye is. Ha nem elég szép a színe, akkor a kép feletti menüsorban megkeressük a kis gúlák, jobb oldalról első egyedüli, élesítést, és ráklikkelünk. Fenti menüsorban, bemegyünk a Beállítás menüpont, Fényerő, kontraszt almenüjében, és addig igazgatjuk a kontrasztot, fényerőt, amíg az, a számunkra tetsző képet nem nyújtja. A szűröknél is nézzetek meg minden egyes képjavító funkciót, mert a zajosítás, eleve ad egy alapcsillogást a képnek, a domborítással szépen kiemeled a formákat. Nyitogassatok mindent meg, és, ha valami nem tetszik, ott a vissza nyíl, tessék visszatenni a képet alap helyzetbe.


kep3


Folytatjuk a szerkesztést a rétegek beillesztésével. A szerkesztés menüben válasszuk a másolás menüpontot, és arra klikk, majd visszamegyünk és válasszuk a beillesztést, és ezt tesszük annyiszor, ahány réteget akarunk készíteni. Mi most egyszerű változatban 3 réteggel fogunk csak dolgozni, hiszen ez egy egyszerű, alap GIf kép lesz. Mindég tanuljunk meg szerkeszteni alapokat, és alap szinten jól, és csak utána kezdjük fokozni a technikai tudásunk elsajátítását. Ígérem, minden egyéb, általam megtanult, és még tanulandó fogást ugyan így be fogok nektek mutatni, lehetőleg már ennek a képnek a felhasználásával. Fogunk bele vágni, radírozni, rétegezni, mozgóképet ráilleszteni, mindent szépen sorban. Tehát beillesztettjük a 3 rétegünket.


kep4


kep5


Most írom le, és ezen túl rögződjön bennetek: amikor rákattintunk a képre, lehetőleg ezt soha se a jobb oldali nagyméretűre tegyük. Ott van bal oldalt előttünk a kis rétegezett képek sora, szépen megszámozva, így össze se kavarjuk, mindég látjuk épp melyik rétegben dolgozunk és nem is sérül a képünk. Ha a nagy képünket húzogatjuk már rétegezést követően, elmozdulhat bármelyik rétegünk és a képünk ugrálni fog. Soha se tegyünk ilyet. Kivétel, ha még a képünk nincsen rétegezve, és alap képet szerkesztünk, amit majd jpg, vagy png formátumban fogunk menteni. Akkor oda teszünk-veszünk rajta bármit, amit csak akarunk, ahová csak akarjuk. Ám, amikor már rétegekben dolgozunk, soha ne állítsunk méretet, ne húzgáljuk, és ne pakolgassuk a motívumokat ész nélkül, mert ugrálni fog, és csúnya lesz. Tehát itt van előttünk a háttér kép, ami mindég az alap képünk, és amit mindég elmentünk előtte. Ha valamiért nem sikerülne a szerkesztésünk, tudjuk honnan elővenni. Rajta a nevünk, mint írtam már utólag macerásabb ráhelyezni, de majd azt is megmutatom nektek, hogy hogyan lehet. Ráklikkelünk az első képünkre, körben bekereteződik, megjelenik a kijelölési négyzetben.


kep6


Jobb egér gombbal rákatt, és a megjelenő táblázatunk felső pontját válasszuk, kivesszük a láthatósági fület belőle, így láthatatlanná válik, kizárjuk egyelőre a szerkesztésből.


kep7 


Majd megismételjük a második réteggel is, és csak a harmadikat hagyjuk nyitva. Mindég egy rétegben dolgozunk, a többit zárjuk. Kivesszük a láthatósági fülecskéből a pipát, illetve vissza helyezzük. Le szeretném itt írni, hogy a jobb gombbal rákattintva a képünkre ez a szerkesztői táblázat fog kijönni, amit képben is szemléltetni szeretnék, hogy rögződjön benned,


kep8


Ezt a jobb gombos lehetőséget folyamatosan használom a rétegezésnél, hiszen majd látni fogod és tapasztalni a beradírozás technikájánál is, de minden egyéb rétegezési lehetőségnél, hogy mennyire leegyszerűsíti a szerkesztőnk használatát. Majdnem minden benne van, amit a felső sorok menüpontjaiban szeretnél elérni, csak nem kell semmit megnyitnod, egyszerűen ráklikkelsz, és máris dolgozhatsz úgy, ahogyan csak akarod. A klónozás más, de azt is le fogom szépen írni, miután megtanultuk ezt a fázist, és mehetünk tovább a szerkesztések folyamatában. Tehát bezártuk az első két réteget és nyitva maradt a 3. Arra katt, kijelölve. Ebben kezdjük el a szerkesztő által felkínált lehetőségek szerint a csilizést.


kep9 


Amit alapból könnyen használni tudunk, az ott található mind a jobb oldali menüsorban. Előtte katt a nyilacskára, és utána használhatóak is a menüpontok. Szépen nyitogasd őket sorban meg. Pár szóban bemutatom neked őket: Felső sor, a nyilacska mellett a négyzet: réteg intéző segédeszköz a neve. Találó név, hiszen, ha a kiválasztott feladatunkkal végeztünk, rákell kattintani a feladat zárásáért. Ez érvényes a kijelöléseknél, a vágásnál, minden egyes folyamatnál, amit ebből a bal oldali menüsorból kiválasztunk. A mellette lévő kezecskére kattintva görgethetünk. Ezt elég ritkán használjuk, hiszen az egerünkben van görgető, de ha nincsen, akkor ezzel tökéletesen meg tudjuk szépen oldani. Alatta található a pipetta. Ez egy rendkívül hasznos és érdekes dolog. Ha olyan képet akarunk készíteni, aminek nem tudjuk önállóan bekeverni az alapszíneit, vagy, egy már adott képből akarunk valamilyen szép színt kiszedni, csak rákattintunk a pipettánkra, azt rátesszük a kiválasztott színre katt rá, és máris megjelenik fent a kiválasztott színünk, akkor fogjuk a bödönkénket, ami kitölti a színeket, és oda helyezzük, ahová az adott színt helyezni akarjuk éppen. A menüsor következő, számunkra rendkívül fontos eleme a festékszóró. Erre kattintva megjelenik egy táblázatunk, az alábbi kép szerint:


kep10 


Itt lehet beállítani a szórási sugarat, az általunk kívánt optimális méretre. Attól függően, mekkora területet kívánunk beszórni, lehet állítgatni. A legkisebb 3-s mérettel szórtam az első versenyben megjelent balerinás képemet be, annak idején. Tehát azzal akár tllt, akár sálat, bármit rajzolhatunk a már meglévő képünkre. Ha nem akarjuk, hogy sokat szórjon egyszerre, akkor szépen beállítjuk a nyomást, baloldalra levesszük, jobbra fel, a szórási erősséget fordítva, jobbra vesszük le, és balra fel. És még van egy szivárványosítás lehetőségünk is. Ezzel is rendkívül érdekes színeket kaphatunk. Az adott képem megszórására, most használom az alapszórási lehetőséget, ami mindég megjelenik, amikor a szerkesztődet megnyitod, nem állítok rajta át semmit sem, tehát a sugarat hagyom 30-on és mindent a helyén. Nem teszem be a pipát a szivárványba, csak alapból kijelölöm a fehér színt a kancsó szórására, illetve a sárgát, a virág szirmok szórására. Minden színt lehet használni. Sőt, rákattintva további színeket is kiválaszthatsz, tetszés szerint. Mert amikor szórni akarok, akkor fent a színskálán a használni kívánt színt is kiválasztom, egy egyszerű rákattintással. Ha csillogtatni akarsz, akkor tudd, a fehér és a sárga szín fogja a képedet csillogóvá tenni. A többi szín is, de kevésbé lesz látványos, azokkal inkább csak az árnyalatokat emeljük ki, vagy rejtjük el. Tehát fehérre katt, majd festékszóróra és beszórjuk vele a kancsónk egyik részét, hagyva helyet a következő rétegnek is, mindég csínján bánjunk a színek szórásával.


kep11


Megszórtuk az első réteget a fehér színnel. Jobb gombbal katt és kivesszük a láthatósági fület, zárjuk a réteget, a kettest viszont megnyitjuk és a láthatósági fület, betesszük, majd azt is beszórjuk egy helyen, ezt követően a láthatósági fület kivesszük és rákattintunk az első rétegünkre, és a láthatósági fület rátesszük. Itt is beszórjuk a képünket, lehetőleg más és más helyen. Ugyan ott is lehet, de attól az még nem lesz jobb. Ha ezt elvégeztük, akkor rákattintunk a sárga színre és most a virágunk szirmait, szórjuk szépen be. Lehetőleg szirmonként tegyük. Természetesen a sugár nagyságát itt már 10-re leveszem, hiszen a szirmok eleve kisebb felületűek, a szórás soha se lógjon ki a szélétől, hiszen az elcsúfítja a képünket. Végig csináljuk az előbbi folyamatot. Ha az első képünkön beszórtuk a szirmok egy részét, rákattintunk a jobb egérgombbal és kivesszük a láthatósági fület, majd a következő, 2-es rétegre kattintunk és betesszük a láthatósági fülecskét és már dolgozhatunk is rajta tovább. Katt a festékszóróra és szórunk másik szirmokat, majd katt és kivesszük a láthatósági fülecskét, katt a 3. rétegre és betesszük a láthatósági fülecskét, és azt is megszórjuk szépen. Ezzel a szórással végeztünk.


kep12


kep13


Folytatom a menüsor bemutatását, mielőtt tovább haladnánk képünk szerkesztésével, mert nagyon fontos, hogy megismerd a szerkesztőd adta egyszerű, de folyamatosan szükséges lehetőségeidet. A festékszóró mellett van a radír. Ennek is kijön alól egy táblázata, amelyen állíthatod a radír felületének formáját, nagyságát, szögét. Sokszor fogjuk használni a későbbiek folyamán, próbáld ki egy külön álló képen, vagy lapon az összes lehetőséget, hogy megszokd a vele való munkát. Alatta lévő sorban van a festőecset. Itt most megállunk egy kicsit megint, mert ismételten használni fogjuk a képünk csilizésénél. Nagyon sokat használom, nem csak önálló rajzok készítéséhez, kiegészítők rárajzolásához, de csilizéshez is. Tehát előttünk a 3. réteg megnyitva munkafelületként. Rákattintunk a festő ecsetünkre. Alatta megjelenik a táblázat, amelyben beállítjuk a nagyságát, jelen esetünkben a legkisebb pontra kattintunk, mert azzal csilizünk.


kep15


Szépen bepöttyözzük a virágaink látható középső porzós részeit, ezt is módjával ám, hiszen a 3 réteget mindég pöttyözzük, és hagyni kell a másik kettőre is helyet.


kep16


Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg minden rétegünkön be nem pöttyöztük a virágaink porzós részét. Úgy, ahogyan már korábban is tettük, rétegre katt, láthatósági fül ki, majd a következő rétegre katt és láthatósági fül be. Elméletileg készen van egy alap csilizés, ezen még bonyolultabb folyamatokat nem végzünk, hiszen ezt előtte meg kell rendesen tanulni, addig nem haladunk tovább. Mindent, a maga idejében, ahogyan elsajátítunk valamit, azt csukló mozdulatra be kell előtte gyakorolnunk, majd csak utána tanulhatunk többet és többet, mert higgyétek el nekem, van ám mit. Folytatom a mentés előtt a jobb oldali menüsor bemutatását: A festőecset mellett, középen található a különleges művész ecset.


kep17


Ha arra rákattintottok, lehet máris használni, ugyan úgy természetesen színt kiválasztva, ám van neki egy nagyon fontos funkciója még, amiről nem találtam más helyeken leírást egyáltalán, így én most részletesen leírom nektek. Amikor rákattintottok, akkor az alábbi ábra jelenik meg, jobb oldali menüsorról beszélünk természetesen: a felső paca melletti nyilacskára kattintva annak a lehetőségei közül választhatsz, alatta a százalék, vagyis nagyságának mértékének lehetőségét állíthatod be, ami általában 25 % lesz a használata során, többre nem igazán lesz szükséged soha. Ám van itt más hasznos dolog is, amit olyan sokan nem használnak ki, pedig majdnem mindent elvégez, amit amúgy csak egyesítgetésekkel és klónozással lehetne.


kep18


A mappában, minden menüsorban, más és más, pecsételővel használható, nagyságát százalékban megváltoztatva megadható, megfelelő szín kiválasztása után, szerkeszthető képet találsz. Díszíthetsz, napot, csillagot, holdat, eget, földet, állatokat, madarakat, virágokat, egyszóval mindent megtalálsz benne, amit csak akarsz. Ezt hívjuk Brushes mappának, amit jártadban, keltedben, ahol találsz ilyen képeket, mindég után tölthetsz, bár ez rendesen fel van ám töltve alapból, én nem nyúlok hozzá, nekem épp elég, ami van benne. Próbálgasd, megéri, hidd el. Ennek a mappának egyes elemeihez hozzájuthatsz még simán az alapállásból is, ha a nyilacskádra kattintasz, a kijelölő alakzatok alatt is van egy mappa kiválasztásának lehetősége. Katt rá, és bejön neked a mappa tartalma, igaz akkor nem pecsételőként, csak egyes kép lehetősége gyanánt, de úgy is használható, bár nem teljes funkciójában. Ahhoz a művészi ecsetre kell kattintanod. Megéri, de még további lehetőségeid is vannak a pecsételők használatához. Folytatom a jobb oldali menüsor bemutatását: a különleges festőecset mellett van a klónozó, ami hasonlatos a régi itatóspapír tartó hengerünkhöz. Gondolom a szerkesztő épp annak a mintájára rajzolta ezt így ide nekünk. Szóval arra rákattintva ezt a táblázatot fogod látni:


kep19


Nyomás, rögzített, minta és a sugár beállításának lehetőségei. Kezdjük a sugárral, azzal ismételten a másolandó felület méretének nagyságát állíthatod be, 3-tól 200-ig. Alatta rögzítheted is a kiválasztandó motívumodat, akkor azt mindég adott helyzetben ismételni fogja, vagy előre megtervezett kiválasztott mintát is vihetsz át egyik képről a másikra, és azt fogja neked másolni, mást nem. Érdemes kipróbálni a benne rejlő lehetőségeket, mert egy külön technikát is ki lehet ezzel fejleszteni. Itt könnyen lehet egyesíteni a rétegeket, nem kell átvinni Animba, vagy más szerkesztőkbe, de a PSP és Corel típusú szerkesztők esetében, ennek a klónozási technikának igen nagy a jelentősége annak érdekében, hogy ne kelljen sétáltatni a képeket egyik szerkesztőből a másikba. Nos, nálunk ilyen nincsen, minden itt van egy helyen, ha tovább akarom rétegezni a képemet, csak alól felhozom, ráhelyezem, és máris egyesítem az előző réteggel. Séta nincsen, itt van kéznél minden. A klónozásnak az, az előnye az egyesítésekkel szemben, hogy nem növeli a képem fájl méretét, ami igen fontos szempont. Azon túl menően, bármit kijavíthatok vele, sajnos sokan használják ezt a lehetőséget rossz célra, ezzel tüntetik el a nevünket a képekről, és máris írhatják a sajátjukat rá helyette. Na, ezt a GIF képek esetében azért nehezebben tudják megtenni, azért is fontos, hogy az alap képedre írd rá a nevedet, mert macerás dolog lenne bárkinek is széjjelbontani a képeket rétegenként, és úgy leklónozni. Ám a filtrében az sem nehéz, sajnos, mert amikor behozod a gif képet ide, ugyan olyannak látod, mint most a sajátodat. Gyönyörűen kiadja a rétegeket, neked csak a láthatósági füleket kell betenned, kivenned és máris széjjel tudtad szedni, sőt rétegenként akár lementeni a mozgó gif képet, így előkészítve a te rétegeidre  való felhozatalra is. A klónt úgy használjuk itt is, hogy rákatt, beállítást követően a képre visszük a kurzort, majd a ctrl billentyűnkkel kijelöljük a másolandó felületet, oda visszük a kurzort, ahová azt akarjuk rakni, akár egy másik kép is lehet mellette, hiszen a szerkesztőn belül egyszerre több, meglehetősen sok képet tarthatsz. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt hatást természetesen. Következhet a következő sor, mindjárt egy cseppformával, ami az elmosás nevű menüpont. Mint a neve is mutatja, a színek elmosásában, annak sugara és nagysága beállításával segíti a szerkesztésünket. Későbben ezt is fogjuk majd használni. Mellette a maszatolás, ami igen fontos a vágott szélek eltüntetésénél, illetve a motívumok mozgatásának is egyik alap kelléke. Ennél is természetesen be lehet állítani a nagyságot, mértéket. Mellette egy meszelő van, az a javító segédeszköz nevű menüpontunk, ami nem más, mint a fényjáték megadásának lehetősége. Szépen megnézed abban is, mi mindent lehet készíteni, de gamma hozzáadása elvétele, színek kivétele, erősítése és sok más egyéb lehetőség mind megtalálható benne, nagyon sokszor fogod majd használni a szerkesztéseid során. Az alsó sávban található 3 menüpont a lelke a szerkesztődnek. Első mindjárt a zsákot formáló ábra, ami nem más, mint a torzító segédeszközök menüpontja. Nos, ezzel tudod kicsinyíteni, csavarni, nagyítani, kiterjeszteni a képed egyes részeit, mindég aszerint, merre hogyan akarod elmozdítani. Itt fodrozunk mi benne vizet, mozgatunk hajat, kezet, lábat, egyszóval ez a szerkesztőd mozgató menüje. Mellette van a Mona Liza kép alatt a művészi ecset, azt is próbálgasd egy külön lapon, mert nagyon hasznos menüpont. Amire jobban ki szeretnék most térni, az a szamócás utolsó menüpontunk, a Nozles mappánk. Ez a pecsételőnk, amit a PSP-ben a tubes képnek, itt Nozles képeknek hívják. Teljesen más a kép formátuma, ezért ne próbálj soha tubus képet, vagy png képet ebbe a mappába bele tenni, mert úgysem fogja megjeleníteni. Csak az erre a célra készített Nozles képeket lehet bele menteni, majd azt is be fogom mutatni, hogyan a későbbiek folyamán. Tehát, ha rákattintunk, akkor az alábbi ábra szerinti menüsor bukik elő nekünk.


kep20


Nos innen tudod kiválasztani az adott képhez használatos csillagokat, egyéb motívumokat, még akár díszes betűkészleteket is, amit épp a csilizésedhez még fel szeretnél használni. Sajnos nincsen benne túl sok csillag, de azokat szépen, széjjelbontva, már előre gif formátumban megtalálható változataiból is rátéttel, és rétegek egyesítésével meg lehet oldani, amit én már leírtam a haladóknak egyszer, igaz nem képekkel mutattam be, mert akkor mindég ahhoz kötődsz, amit épp látsz, és nem a saját képeden próbálod ki, hanem a leírásban szereplő képen. Ha van erre is igény, akkor el fogom készíteni az oktató anyagot arra vonatkozóan is. E nagy kitérő után, térjünk vissza a saját képünk lementéséhez, hogy végre elkészíthessük az első alap gif képünket, amin még semmilyen más csili nincsen, mint szórás, de az már bizony a sajátunk, és megtanuljuk, hogyan kell rétegezni és gif képet szerkeszteni a szerkesztőnkben. Nem fontos szórni, nem az a lényege, Gif képet úgy tudunk szerkeszteni, ha több rétegű képeket mentünk le gif állományban. Ezt a következő képen tesszük meg: A 3 rétegünkben a láthatósági pipát, csak az első retekünkön vesszük ki, tehát a 2-e s és 3-as zárva van. Rákattintva kijelöljük, majd válasszuk a fenti menüsorból az eszközök menüpont Animált gif almenüjének lehetőségét. Kapunk egy táblázatot, amit be kell állítanunk, természetesen. Mindég tedd be a pipát az alábbi menüpontokba: hurok, átlátszó szín, optimalizált színskála, és színszóródás. Majd a felső sorban a 100-ast vegyétek le olyan alacsony számura, amennyire mozgatni szeretnétek a képeteket. Ilyen alap esetben az optimális mozgása a szórásnak, avagy a csillagoknak 10 és 20 közötti. Akkor mozognak a legszebben, én mindég 20-t használok, vagy e felett.


kep21


Ha hajat, ruhát mozgatok, a torzítással, 35 felettit használok, de ott is lehet ám csalni, és a csillagok szép csillogásának érdekében, majd bemutatom, elárulom nektek a kis trükköket és akkor pazar, bár sokkal több rétegű képet fogsz kapni. Igazi, mese dolgokat lehet vele végrehajtani. Nos, most vegyük le a mozgást 20-ra, és a már megadott táblázat alapján kattintsunk rá az exportálásra, majd az alábbi menüsort kapjuk ismételten:


kep22


Megadjuk a fájl nevét, lehetőleg a saját neved, és egy szám. Én elkezdtem az Ilcsi1-ről, és haladok vele szám szerint előre, ahány képet épp már szerkesztettem, kivéve az ajándéknak szántakat, vagy közös képeket, és a korábbiakat, amikor csak tanultam, még mindég más- és más nevet adtam nekik. Ma már szépen haladok sorban, így magam is tudom, idáig hány gif képet szerkesztettem és publikáltam akár a képszerkesztő klubban, akár máshol, vagy nektek ajándékba adva őket. Ha megadtuk, akkor a formátumához ne nyúljunk, az adott, hogy gif, de a mentés helyének bármilyen mappánkat megjelölhetjük ismételten, én most az asztalomra mentem, mert ott találom meg a legkönnyebben, majd onnan áthúzom az oktató mappámba. Mielőtt mentenél, mindég érdemes az előnézetben megnézni, jó lett-e a képed, avagy sem. Ha nem, vissza lehet menni a nyíllal és újra szerkeszteni. Mindég meg szoktam nézni, majdnem minden szerkesztési folyamatomban, mentés mentesen is, hogy épp hol tartok egy adott képpel, csak szépen mozog-e, ha nem, azonnal visszamegyek, vagy olyan is van, hogy ismétlés a tudás atyja, hát kezdem elölről az egészet. Nálam ez az egyszerű kép lett a végeredmény.


oktato


Nagyon sok, kellemes órát kívánok neked, amit az ebben a képszerkesztőben szerkesztett képeiddel fogsz eltölteni a jövőben. Tanuld meg ezt az egyszerű folyamatot, majd jövök a következő oktató anyagommal is, mindég időben, ahogyan haladunk előre szépe, lassan. Használd egészséggel.