oktato
vazas2..dezsoili

Köszöntelek, kedves érdeklődő, Dezső Ilona Anna, oktató anyagainak oldalán.

Ezeken az oldalakon kívánom, kezdő szinten bemutatni a PhotoFiltre Studio képszerkesztő program segítségé-
vel, a képszerkesztés csodálatos mozzanatait. Kérlek kövesd az utasításaimat, és az első, majd a második, harmadik leckéket végig szerkesztve, csuklómozdulato-
kig gyakorolva, el fogsz jutni egy haladó szintig.

A három kezdőknek írt képes leírásomat követik a haladóknak készített kiegészítők.

Nagyon jó munkát és sok türelmet, kitartást kívánok, ideje elkezdeni a szerkesztést.
Ahogyan én szerkesztek a PhotoFiltre Studo képszerkesztővel.


Vegyünk egy egyszerű képet, amit megszerkesztünk az elejétől, a végéig. Megtalálod az ehhez használt anyagot a leírás alatt , tedd be egy mappába, első képem címszó alatt. Kinyitod a szerkesztődet, és akkor azonnal ezt fogod látni:


kep2

Fent vannak a fő menüsorok,oldalon vannak a szerkesztési segédeszközök. Szépen vidd a kurzorodat és mindent néz meg, mi hol van. Majd fent a Fájl menüpontban az elsőt válaszd, új. Kattints rá, és akkor ezt a táblázatot fogod látni.


kep2

Szépen megadod, ha lehet mindég pixelben,hiszen majdnem minden szerkesztő azt favorizálja, és a képeket a legcélszerűbb pixelben megadni. Tehát megadod az új képed méretét, szélességét, és magasságát. Választhatsz hozzá alapszínt is, de azt, majd a későbbiek folyamán tanuld meg, most a kezdetben nyissd meg új lapként. Megnyitottad, és akkor a képernyődön megjelenik egy fehér lap.


kep3

Látod a szerkesztődben benne az új kép. Jobb oldalon rákattintasz a nyilacskára, ami a színskála táblázat alatt van, azzal jelöljük ki, az épp használni kívánt eszközünket, majd a színskálából választunk egy szint. Ha meg van a szín, akkor rákattintunk a kijelölés nevű bödönkénkre, és azzal a fehér lapra. Máris megkaptunk egy színes papírt.


kep4

Most keresünk neki, valami megfelelő hátteret, ami kellően egyszerű, mégis szép lenne. Fent a Szűrők menüben, megkeressük a Textúra almenü pontot, és rákattintunk.


kep5


Kiválasztunk egy tetszőleges mintázatot, és az előnézette kattintva megnézzük, nekünk megfelel-e? Ha a saját mintázattól eltérőt, bármilyet akarunk felhozni a szerkesztőbe, akkor a textúrák menünél válasszuk a más menüpontot, ott fent lesz egy kis mappácska, arra rákattintva beléphetünk a paterns mappánkba, vagy bármelyik saját magunk által létrehozott mappánkba, de akár a szerkesztésünkhöz már előre kiválasztott képünkre, anyagunkra, bármire, amit ott azonnal be is tudunk hozni a szerkesztőnkbe. Az egyszerűség kedvéért, most maradunk a sima textúráknál, hogy az elején egyáltalán meg tudjátok tanulni a szerkesztő használatát és a képszerkesztés folyamatát. Tehát válasszuk ki bármelyik mintát, én most a régi vásznat fogom megadni, majd rákattintva máris van egy mintás alapom. Ám ez így nagyon egyszerű és snassz lenne, tehát adunk hozzá, valami szép maszkot. Fent a menüsorban megkeresed a maszkok menüt, amit a képed feletti első sorban találsz, egy aprócska kék zsebkendőszerű négyzetecskében, egy fekete pálcika emberkével. Rákattintasz, és kiadja a maszkok kiválasztásának lehetőségét egyből.


kep6


Behozunk a fenti mappácskánkra kattintva a maszkok mappánkból egy szép maszkot, most csak azt használom én is, ami eleve benne van a programban, tehát még nem magam hozott és feltett, csak egyszerű, meglévő anyagot használok, hogy ti is követni tudjátok. Baloldalon használom a legegyszerűbb, színek menüpont lehetőséget, és kiválasztok egy a képemhez közelálló színt, majd az előnézettben megnézem, nekem megfelel-e? Ha igen, akkor rákattintok, ha nem, behozok másik maszkot, és azzal próbálkozom, addig, míg elérem a számomra tetszetős lehetőséget és eredményt, majd rákattintok és máris rajta van a képemen a maszk is.


kep7


Folytatjuk a szerkesztést és még mindég tehetünk más effektet is rá, hogy még kedvesebb legyen a képünk. Vissza belépünk a szűrők menüpontba és választhatjuk a leképzés menüpontban a Kontúr D3 pontot. Ott megadjuk a szélességet, ami most jelen esetben legyen elég a 10-es.


kep8

Már van a hátterünknek kerek szegélye is, ami izgalmasabbá teszi. Most készítünk neki egy egyszerű keretet. Rámegyünk a felső menüsor kép nevű menüpontjára, és abban válasszuk ki a külső keret készítésének lehetőségét. Kattintsunk rá és adjunk meg neki egy tetszőleges szélességet,én 3-at fogok most használni, majd fent válasszunk ki egy illő szint. A mappára kattintva belépünk a szerkesztőnk valamelyik mappájába, vagy megkeressük azt a mappát, amibe elmentettük a szép csili-vilis háttér arany, ezüst képeinket, amiket összegyűjtünk minden oldalról annak érdekében, hogy legyen mivel és miből szerkesztenünk. Amit ehhez használok, megtalálod az első képem mappában, amit feltettem. Tehát a mappácskánkra rákattintva, behozzuk az arany hátterünket a saját mappánkból, de akár feltehetjük a képet a paterns nevű mappánkba, vagy textúra mappánkba is. Először az arany szegélyre kattintok, majd visszamegyek a menümbe, és  a pipát kivéve a mappából a saját színre kattintok, utána a pipát visszatéve,újra az aranyra.


kep9


A képem szépen alakul, már majdnem készen a kerete is, de így még mindég túl egyszerű lenne, visszamegyek a keret megadásához, és megváltoztatom a keret szélességét 15-re, kiveszem a pipát a mappából és a színre kattintva adok neki egy szélesebb szegélyt is. Belemegyek a szűrők menüpont, keret almenüpont 3 dimenziós keret menüpontjába, és ott a tetszőleges vastagságot megadva, ami nálam most 4 lesz, rákattintunk.


kep10

Máris van egy szép kis keretünk, aminek már csak egy aprócska szegélyét adjuk meg úgy, hogy vissza megyünk a kép, külső keret menüpontjára, újra levesszük a szélességét 3-ra és a mappánkba beletesszük a fület, arra rákattintva,adunk neki ismételten egy vékony szegélyt aranyból, amivel elvileg meg is elégedhetünk, mert egy aránylag elfogadható keretet kaptunk.


kep11


Most felhozzuk rá azt a motívumot, amit előre elkészítettünk az asztalunkon, vagy aki a kommanderében dolgozik, hát a kommandernek megfelelő mappájából. Én mindég az asztalomra készítem egy új mappába azokat az anyagokat, amiből az új képemet kívánom szerkeszteni, így nem kell rohangásznom sehová sem. Javaslom, mindennek külön mappát készítsetek úgy, hogy az egerünk jobb gombjára kattintva az új menü mappa menüpontjára klikk, van is egy mappánk, elnevezzük tetszés szerint. A szerkesztésekhez használt képeket csoportonként mentsétek külön mappákba, úgy, hogy virágok, nők, alapok, díszek, férfiak, egyebek, keretek, maszkok stb. Ezt mind helyezzétek el egy gyűjtő mappába, mint szerkesztőmhöz cuccok. Akkor soha se kell keresgélni, mindég ott van előttetek, és abból azt hoztok fel, ami épp kelleni fog a szerkesztésetekhez. Most én egy vázát fogok felhozni virágokkal, az egyszerűség kedvéért. Tehát, a képed felett van 3 szerkesztő sor. A felső a nagy menüpontok, az alsó a belső és javító menüpontok, a középső a szerkesztői segédletek menüpontok. Most a középső menüsorban fent jobb oldalt keresd meg a képböngésző menüpontot, ami hasonló egy póznához, melyen 3 sárga mappácska van. Arra katt, alól kijön neked egy szerkesztői sáv.


kep12


Rákattintasz a sávban megjelenő felső kis póznádra, amin 3 sárga mappácska található és megkeresed benne azt a mappát, vagy asztalodon lévő png képet, amit fel szeretnél hozni a képnek a szerkesztőbe. Ha nincsen png.képed, majd megtanuljuk a vágást is, de most az egyszerűbb változatot készítjük, a már letelepített mappából a png képet. Olyan nagyon sok található belőle az interneten, hogy nem is igazán érdemes kínlódnod saját vágással, csak már akkor, ha jobban megy a szerkesztés. Mindent a megfelelő időben mutatok majd meg.


kep13


A jobb egérgombunkkal megfogjuk a képet, és egyszerűen ráhúzzuk a már megszerkesztett alapunkra. Ha nem elég megfelelő a mérete, akkor a képre rákattintunk jobb egér gombbal és kiad egy szerkesztői táblázatot. Abban válasszuk a szabad átalakítást, majd abban a fentről második sávban az arányoknál lefelé, felfelé húzva a csúszkát, beállíthatjuk a ráhozandó képünk nagyságát. ( Megjegyzem, az általam most veled alkalmazott képen nem kell se kicsinyíteni, se nagyítani, pont akkora, amekkorára szükséged lesz.)


kep14


Ha már készen vagyunk, akkor a fenti menüsorban válasszuk a rétegezés menüből, az egyesítés minden réteggel almenüpontot, és máris rajta van a felhozott képünk, már csak a nevünket írjuk rá és tisztítjuk a képünket a szűrők menüsorban, a színek beállításával, a zajosítással, kísérletezgessetek szépen. Ha másképpen nem, akkor a képünk feletti menüsorban, vannak kis gúlaszerű jelek, ahol élesíteni is lehet. Arra rákattintunk egyet és megnézzük, hogy jó lesz-e? Ha nem, a nyíllal visszavesszük. Én most egyet rákattintottam, és jobb lett a minősége. Írhatjuk rá a nevünket. Fent a menüsorunk középső sávjában van egy nagy T betű, arra kattintsunk rá.


kep15


Állítsuk be a használni kívánt betűtípusunkat, lehetőleg mindég ugyan azt használjuk, mert azt fogják megszokni, és mindég ugyan azt az aláírás módot és nevet használjuk, mert azzal fognak beazonosítani. Tehát, lehetőleg olyan nevet válasszatok, amit mások nem használnak, vagy lehetőleg másként írjátok alá. Ha nem lehetséges, akkor használjuk a kezdőbetűinket, vagy válasszunk egy tetszőleges szerkesztéseinkhez használt saját nevet. Válasszuk ki a szint, vagy a hatásoknál a kívánt hatást, amit használni szeretnénk. Érdemes ezzel kísérletezgetni, mindenki magának alakítsa ki az írás módját. Most a legegyszerűbbet használom, egyenesen írunk alá és egy fehér színnel, lehetőleg mindég azzal, ami illik a képedhez, kiválasztva a betű nagyságát fent, amit én most 24-re állítottam. Soha ne írd túl nagyra alá a nevedet, de túl kicsire se, látható, olvasható legyen, és mindég az alapképen szerepeljen, későbben az aláírásod felhozatala bonyolultabb, komplikáltabb lenne. A rétegeket mindég egyesítsd előtte, különben nem engedi a nevedet rendesen ráírni. Amikor kiválasztottuk, rákattintunk és felteszi a képünk közepére szaggatott vonallal körülvéve. Megfogjuk az egerünk bal gombját lenyomva tartva, és tetszés szerinti helyre tesszük a képen. Majd újra a rétegezés menüpontban egyesítünk minden réteget. Ezzel készen is vagyunk az alap képünkkel, folytatjuk a szerkesztést az alap csilizésekkel, a gif kép szerkesztésével, a következő oktatási anyagban.


kep16


Mentjük a már megszerkesztet képünket. A fájl menüpontban válasszuk ki a mentés másként menüpontot, katt rá, a képünk alatt megjelenik 2 sáv. A felsőbe válasszuk ki a kép nevét, az alsóban a formátumot. Mindég a jpg-t adjuk meg, illetve majd az áttetsző hátterű képeinknél a png formátumot. Más mentési formát nem használunk, ezek optimális terjedelműek, beállíthatóak, mindég ebben dolgozunk, másban nem. Fent választhatod a mentés helyét, én a legegyszerűbben az asztalomra mentek mindent, majd onnan teszem el, a szerkesztés végén a kész képemet, és az addig felgyűlt piszkozataimat szépen kitörölve azokat a kukába dobom a végén. Nem szabad feleslegessé vált dolgokkal terhelni a gépünket. Ami már nem kell, töröljük úgy, hogy a képre kattintunk, majd jobb egérgombbal a törlést válasszuk. A kukát is időnként kiürítjük, így nem tárolunk semmit sem, ami már nekünk nem kell. A következő leckében ugyan ezt a szerkesztett képet fogjuk megcsilizni kicsit és készítünk belőle egy gif képet.


kep17


Remélem, a segítségetekre tudtam lenni. Mindenkinek nagyon kellemes napot, és jó munkát kívánok, Ili.


oktato


Első képemhez használatos anyagokat, töltsd le úgy, hogy katt rá az egered jobb gombjával, majd válaszd a mentés máskéntet, és máris az asztalodra egy első képem mappába rakhatod be. Ezzel a két képpel fogunk a mentés aráányában dolgozni, semmi más dologd nincsen vele. Zip fájlban akartam feltenni, de volt, aki nem tudta mit kezdjen vele, ezért most ide kicsomagolt állapotban, egyszerű módon, képként teszem be.


vazaselsokepem

goldi6elsokepem


Leírom ezt az arány szabályt, hogy rögződjön bennetek:

Amikor valamit elrontunk, vagy nem tetszik, fent a menüsorban vannak nyilak. Egy jobbra és egy balra néző. Azzal ehet előre, vagy vissza vinni a képet!

Ha elrontasz valamit, azonnal menj vissza a nyíllal, és semmi gond nem lesz, de nem árt közben-közben majd lementeni a képedet, nehogy elveszítsed a szerkesztés közben, vagy leálljon a szerkesztőd. Ha ilyen történik, ne ijedj meg, van olyan, hogy lefagy, egy ctrl és alt billentyűt lenyomva, megnyomod a del billentyűdet a gépeden, akkor kiadja a leállítási folyamat pontos menüjét, választod a szerkesztőt, rákatt és máris kezdheted a szerkesztést elölről. Ne történjen ilyen, de ha mégis, ne ijedj meg, ezért írtam le, akkor mi a teendőd.